BLOG

Homokozó a játszótéren - hogyan legyen biztonságos?

A legkisebbek első játszótéri élményei nagyrészt a homokozóhoz köthetők, ezért kiemelten fontos, hogy annak kialakítása a lehető legbiztonságosabb legyen.
Milyen veszélyeket lehet és kell elkerülni?
 
1. Homokozó szegély
Mivel akár egész pöttöm, 8-10 hónapos gyerekek is már előszeretettel használják a játszótéri homokozót, az azt körbevevő szegélyt úgy kell kialakítani, hogy alkalmas legyen a homok bent tartására, ugyanakkor ne legyen túl magas, nehogy a totyogók átessenek rajta. Kisebb a sérülés veszély, ha a homokozó szegély anyaga fa, vagy műanyag és nem beton!
 
 
2. Higiénikus homok
Szabadtéri elhelyezés esetén a homokozóban lévő töltő homok ki van téve, mind az időjárás okozta, mind pedig a környezetéből jövő szennyeződésnek. Azonban amíg az eső, vagy hó nyomai nem okoznak gondot, sajnos a környékbeli macskáktól származó szennyeződés komoly egészségügyi veszélyt jelent! Amennyiben van rá lehetőség, érdemes fedett homokozót választani.
 

 
 
3. Környező játékok
Nem csak ajánlott, hanem szabályok által meghatározott, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben, a nagyobb gyerekek által használt csúszda érkezése nem lehet azonos a kicsik homokozó terével. A csúszda érkező területén ajánlottabb az ütéscsillapító gumiréteg használata.
 
 
Legyen az Önök homokozója is biztonságos a gyerekek számára! - http://www.jatszotermester.hu